Predsedničkim dekretom se priznaje “postojanje unutrašnjeg oružanog sukoba” i nalaže se “mobilizacija i intervencija oružanih snaga i policije (…) da bi se garantovao suverenitet i nacionalni integritet protiv organizovanog kriminala, terorističkih organizacija i nedržavnih zaraćenih strana”.

Predsednik Noboa takođe naređuje “neutralizaciju” svih kriminalnih grupa i daje iscrpnu listu: “Aguilas, AgilasKiler, Ak47, Kabaljeros Oskuros, ČoneKiler, Čoneros, Kovičeros, Kuartel de las Feas, Kubanos, Fatales, Ganster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trebol, Patrones, R7, Tiguerones”.

Te bande, od kojih su većina bile samo ulične pre svega nekoliko godina, postale su krvavi akteri trgovine drogom sa međunarodnim pipcima, pošto je Ekvador postao glavna izvozna tačka za kokain proizveden u Peruu i susednoj Kolumbiji. Ta zemlja je danas opustošena nasiljem bandi i trgovaca drogom.

Javni neprijatelj broj 1, vođa Chonerosa (bande od oko 8.000 ljudi, prema ekspertima), Adolfo Macias, alias “Fito”, pobegao je u nedelju iz zatvora u Gvajakilu, što je izazvalo neviđenu bezbednosnu krizu u čitavoj zemlji, veliki izazov za predsednika Nobou (36), izabranog novembra prošle gdine na obećanju da će ponovo uspostaviti bezbednost.

Šef države podvlači u poslednjoj tački svog ukaza potrebu da oružane snage deluju “po međunarodnom humanitarnom pravu i uz poštovanje ljudskih prava”.