Južna Koreja sklapa poslovne ugovore vredne više milijardi dolara i stacionira trupe specijalnih snaga za odbranu UAE što je kritikovao prethodni, liberalni predsednik Južne Koreje. Sada se, međutim, čini da konzervativni lider Jun želi da udvostruči te vojne veze, iako su tenzije UAE sa susednim Iranom već dovele do toga da je Teheran zaplenio južnokorejski naftni tanker 2021.

“Situacija se na Bliskom istoku veoma brzo menja geopolitički”, rekla je Džun Park, saradnica Međunarodnog strateškog foruma, koja smatra da “Južna Koreja želi da se uveri da neka od strateških partnerstava i komponenti, kao sa UAE” ostanu jaka.

Juna je danas u palati Kasr Al Vatan, u Abu Dabiju, dočekao lider Emirata, šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan koji je preuzeo dužnost u maju pošto je godinama bio de fakto vladar zemlje.

Južnokorejska novinska agencija JONHAP prenela je da je šeik Mohamed rekao da UAE planiraju da ulože 30 milijardi dolara u Južnu Koreju. 

Dok se Južna Koreja, gladna energije, oslanja na Emirate za nešto manje od 10 odsto kupovine sirove nafte, Seul je sklopio niz poslova i trgovina Južne Koreje sa UAE je u milijardama dolara vrednih automobila, materijala i drugih dobara.

Značaj putovanja za Seul video se po južnokorejskim poslovnim liderima koji su bili na ručku s kamiljim mesom u palati: predsednici “Hjundai Motor Grup”, “Samsung Electroniksa” i drugi.

Poseta južnokorejskog predsednika će “ojačati stratešku saradnju s bratskom zemljom UAE u četiri ključna kooperativna sektora: nuklearne energije, energetike, investicija i odbrana”, rekao je Kim Sung-han, direktor nacionalne bezbednosti u Vladi u Seulu.

JONHAP je u subotu preneo izjavu neimenovanog zvaničnika Predsedništva koji je takođe rekao da je planiran dogovor o oružju: “Atmosfera je izuzetno zrela za bezbednosnu ili vojnu saradnju Južne Koreje i UAE koja uključuje industriju naoružanja”.

Južna Koreja je već 2022. postigla sporazum sa UAE vrednosti 3,5 milijarde dolara o prodaji M-SAM, naprednog sistema protiv-vazduhoplovne odbrane za presretanje rakete na visinama ispod 40 kilometara. Zvaničnici Emirata su postali sve zabrinutiji za zaštitu svog vazdušnog prostora pošto su bili na meti bespilotnih letelica dugog dometa jemenskih pobunjenika Huti koje podržava Iran.

Dok su američke snage ispalile rakete Patriot prvi put u borbama od invazije na Irak 2003. da bi odbranile Abu Dabi tokom tih napada, Emiraćani se oslanjaju na američku vojnu podršku od haotičnog povlačenja SAD iz Avganistana.

Ali najveći projekat Južne Koreje je nuklearna elektrana Barakah, prvi pokušaj Seula da gradi atomske reaktore u inostranstvu. To postrojenje od 20 milijardi dolara, koje će četiri reaktora, nalazi se u zapadnim pustinjama UAE u blizini saudijske granice i zadovoljavaće skoro četvrtinu svih energetskih potreba Emirata.

To je takođe ključno za planove UAE da postanu ugljenično neutralan do 2050. godine, što dobija poseban značaj dok se pripremaju da budu domaćin klimatskih pregovora Ujedinjenih nacija COP28 koji počinju u novembru u Dubaiju.

Tu su i nuklearne tenzije Južne sa Severnom Korejom, a Jun, bivši glavni tužilac, postao je predsednik u maju  prošle godine uz obećanje da će zauzeti tvrđi stav prema Pjongjangu. Sve do poslednjih godina, verovalo se da stotine severnokorejskih radnika rade u UAE i drugde u arapskim državama Zaliva, radeć, ali i obavljajući sumnjive poslve za Pjongjang koji pokušava da izbegne sve veće sankcije zbog svog nuklearnog programa.

Međutim, njihov broj je drastično smanjen pošto su razne zemlje prestale da im obnavljaju vize. U nedavnom izveštaju stručnjaka UN navedeno je da je vrhunska oprema za kamere kupljena u UAE završila u Severnoj Koreji.

UN su takođe saopštile da su tek 2021. godine saznale o severnokorejskim diplomatama u Iranu koje lete na dugolinijskom avioprevozniku “Emirejts” sa sedištem u Dubaiju i švercuju zlato.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *