Si dolazi u Beograd na 25. godišnjicu uništenja zgrade ambasade Kine u NATO bombardovanju, u sklopu prve posete Evropi u poslednjih pet godina, tokom koje boravi u još svega dve zemlje, Francuskoj i Mađarskoj.

Očekuje se da Si i Vučić razgovaraju o širokom spektru tema, od političkih, ekonomskih i tehnoloških do saradnje u oblasti kulture.

Očekuje se i da Si u Beogradu otvori Kineski kulturni centar, izgrađen na mestu bombardovane ambasade Kine, u kojoj su 7. maja 1999. poginula tri kineska novinara.

Kineski predsednik dolazi u Beograd oko šest meseci posle posete Vučića Pekingu, tokom koje su zvaničnici Srbije i Kine, na međunarodnom forumu “Pojas i put”, potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini u prisustvu dvojice lidera. Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine trebalo bi da stupi na snagu u julu..Vlada Srbije je 30. aprila usvojila akte o unapređenju saradnje sa Kinom u oblastima prosvete, nauke, inovacija, tehnološkog razvoja, kao i ekonomske i tehničke saradnje u oblasti infrastrukture.

Uoči druge zvanične posete Sija Srbiji za osam godina, Vučić je izjavio da je Kina “najbolji partner” Beograda u ostvarivanju državnih ciljeva, rekavši za kineskog predsednika da je “najmoćniji čovek sveta”.

Posle sastanka sa ambasadorom Kine u Beogradu Li Mingom, održanog u ponedeljak, Vučić je rekao da je “nemerljiva čast” koju Si čini Srbiji dolaskom u Beograd, “pogotovo imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje sveopšteg razvoja, kao i globalni geopolitički kontekst”.

Beograd i Peking približava politika Srbije – vojna neutralnost i neusklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom u odnosu na Kinu i Rusiju, kao i zajednički stav prema pitanju teritorijalnog integriteta.

U zvaničnoj poseti Srbiji Si Đinping je prethodni put bio u junu 2016. godine. Tokom te prve posete predsednika Kine Beogradu posle više od 30 godina, zvaničnici dve zemlje su potpisali niz međudržavnih sporazuma, uključujući Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Kineski predsednik u Srbiju dolazi iz Francuske, a iz Beograda će otići u Mađarsku.