Si je i u ime Vlade i naroda Kine “uputio srdačne pozdrave i najbolje želje prijateljskoj vladi i narodu Srbije” i izrazio uverenje da će poseta “biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima Kine i Srbije”.

“Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprineli svojim udelom u promovisanju mira i razvoja u svetu” – rekao je Si po saopštenju koje je izdala Ambasada Kine, prenela je Radio-Televizija Srbije (RTS).

Poručio je da je “čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korene u srcu dva naroda” i da je uveren da će njgova “poseta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje”.

“Kina i Srbija imaju duboko tradicionalno prijateljstvo. Naši bilateralni odnosi izdržali su test promenljivog međunarodnog okruženja i postali lep primer međudržavnih odnosa. Od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, bilateralni odnosi su ostvarili istorijske rezultate” – rekao je Si.

Dve zemlje povezuje čvrsto političko uzajamno poverenje i postigle su “plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji ‘Pojas i put’ ” – poručio je predsednik Kine.

Podsetio je da su se dve zemlje dogovorile o sveobuhvatnom međusobnom izuzeću od viza, otvorile direktne letove i potpisale sporazum o slobodnoj trgovini, a da “razmena među ljudima postaje sve snažnija”.

“Stojeći na novoj istorijskoj početnoj tački, Kina će raditi sa Srbijom kako bi zajedno ostala posvećena prvobitnoj težnji i zajedno napredovala u otvaranju novih vidika u saradnji Kine i Srbije s jačim zamahom, većim obimom i višim kvalitetom” – najavio je predsednik Kine.

Naglasio je da se raduje što će imati priliku za detaljnu razmenu mišljenja s Vučićem o bilateralnim odnosima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, obnoviti prijateljstvo, planirati saradnju, istražiti razvoj i izraditi novi plan za razvoj bilateralnih odnosa.

“Uveren sam da će ova poseta biti plodonosna i da će otvoriti novo poglavlje u odnosima Kine i Srbije” – ponovio je Si.