„Kao šef ove države i u ime Federalne Republike Nemačke, molim vas za oproštaj zbog neodgovarajuće zaštite izraelskih sportista u vreme Olimpijskih igara u Minhenu, neodgovarajućeg razjašnjenja činjenice da se ono što se desilo moglo desiti“, rekao je danas predsednik Frank-Valter Štajnmajer na ceremoniji povodom 50. godišnjice napada, obraćajući se rodjacima žrtava.

Predsednici Nemačke i Izraela predvodili su danas komemoraciju povodom pola veka od napada na OI u nadi da će dugo očekivan dogovor o odšteti za ožalošćene porodice konačno pomoći da počne isceljenje, preneo Frans pres.

Petog septembra 1972. godine osam naoružanih pripadnika palestinske ekstremističke organizacije „Crni septembar upalo je u zgradu u kojoj se nalazio izraelski olimpijski tim u Olimpijskom selu, ubivši dvojicu i devet zadržao kao taoce.

Akcija spasavanja policije tadašnje Zapadne Nemačke nije uspela i svi taoci su ubijeni, kao i pet napadača i jedan policajac.

Rodjaci žrtava su najavili da će bojkotovati komemoraciju zbog nesporazuma o odšteti, ali je dogovor konačno postignut u sredu prošle nedelje da Berlin obezbedi ukupno 28 miliona evra za kompenzacije.

Nemačka je takodje prvi put priznala odgovornost za propuste koji su doveli do ubistva Izraelca.

Štajnmajer se danas izvinio za te propuste svoje zemlje.

Komemoracija je održana na aerodromu Firstenfelbrik (Fuerstenfelbruck) kraj Minhena, poprištu neuspelog pokušaja spasavanja devet izraelskih sportista. Štajnmajer i predsednik Izraela Isak Hercog položili su vence na tom mestu.

„Mi govorimo o velikoj tragediji i trostrukom propustu. Prvi se tiče priprema za igre i bezbednosnog koncepta, drugi dogadjaja 5. i 6. septembra 1972. Treći počinje dan posle napada: ćutanje, poricanje i zaborav“, rekao je Štajnmajer.

Jednodnevna drama počela je u zoru 5. septembra 1972. kada se osam članova palestinske organizacije „Crni septembar“ popelo na neozbezbedjenu ogradu oko Olimpijskog sela i upalo u zgradu u kojoj je bio izraelski tim, ubivši trenera rvača Moše Vajnberga i dizača tegova Josija Romana.

Neki izraelski sportisti su uspeli da pobegnu, ali je devet uhvaćeno, podseća AP.

Za njihovo oslobadjanje otmičari su tražili puštanje više od 200 Palestinaca iz izraelskih zatvora i dvoje nemačkih levičara ekstremista iz zatvora u Zapadnoj Nemačkoj.

Otmičari su zahtevali avion i bezbedan put u Kairo. Posle čitavog dana napetih pregovora napadačima je sa taocima dozvoljeno da sa dva helikoptera odu na aerodrom.

Snajperisti na aerodromu su otvorili vatru, a napadači bacili granatu na helikopter sa taocima koji je eksplodirao, i ubili taoce u drugom helikopteru.

Olimpijske igre su zaustavljene tokom 34 sata, ali su potom nastavljene kada je tadašnji šef Olimpijskog komiteta Ejveri Brandidž (Avery Brundage) insistirao da „igre moraju biti nastavljene“.

Štajnmajer je danas takodje priznao da su političari tog dana uradili sve da se vrate uobičajenim aktivnostima što je brže moguće.

„Mi ne možemo nadomestiti ono što se desilo, ni ono što ste vi iskusili i propatili zbog otpora, neznanja i nepravde. Toga se sramotim“, rekao je na komemoraciji predsednik Nemačke.