“Mnoge zemlje slažu se s tim da Ukrajinu treba pozvati u zapadni blok što pre. Mislim da članstvo Ukrajine ili bilo koje zemlje u Evropskoj uniji može lakše da se objasni onima koji to ne žele kao ekonomski, socijalni i kulturni korak, a ne vojni. Sigurno je da eventualni prijem Ukrajine u EU neće izazivati toliko kontroverzi kao razmišljanja o njenom prijemu u NATO”, kazao je Pavel češkoj agenciji ČTK.

Češki predsednik, inače general u penziji i bivši šef Vojnog komiteta NATO, upozorio je da Ukrajini počinju da nedostaju municija i oružje i da je nužno da joj se pomogne onime što joj je potrebno za uspešnu odbranu eventualno za ofanzivu da pokuša da obnovi kontrolu nad svojom teritorijom i granicama.

“Pre svega to su oklopna borbena vozila, protivavionska i protivraketna odbrana jer vidimo kako masovni napadi na civilnu infrastrukturu imaju za cilj da parališu Ukrajinu i koliko ljudskih života i materijalnih žrtava odnose”, rekao je Pavel.

Češki predsednik kazao je da ukrajinskoj vojsci nedostaje i municija, a za razliku od Rusije koja ima svoju proizvodnju iako možda ima logistički problem da isporuči municiju na front, Ukrajina nema mogućnosti da proizvede municiju, a potrebno joj je dnevno oko 10.000 artiljerijskih granata.

“Materijalna i finansijska pomoć je jedino što može da održi moral ukrajinskih vojnika, ali i ukrajinske javnosti koji je za sada veoma visok. Potrebno je objašnjavati i češkim građanima da je nužna pomoć Ukrajini. Ako naši građani ne uvide smisao pomoći Ukrajini, ako ne budu shvatali da time pomažemo sebi samima onda će biti teško da se ovakav tempo pomoći održi”, kazao je Pavel.

Češki predsednik po tradiciji od raspada Čehoslovačke u svoju prvu inostranu posetu posle polaganja zakletve 9. marta otišao je danas u Bratislavu, a sa slovačkom predsednicom Zuzanom Čaputovom dogovorio se da zajedno u aprilu otputuju u Kijev na poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *