Njegovo usvajanje vodilo bi odmrzavanju sredstava Evropske unije koja su namenjena Poljskoj.

EU ih je zamrzla dok vlada u Varšavi ne odustane od kontrole sudstva, naročito preko Ustavnog suda. Brisel smatra da se time krše demokratski principi, pa je zatražio fundamentalne izmene propisa pre no što Poljska dobije pristup iznosu od 37 milijardi dolara.

Ranije izmene problematičnih rešenja koje je uvela desna vlada nisu išle dovoljno daleko, pa je sadašnji zakon napravljen da to promeni, premda odgovor EU tek treba da se čuje.

Duda je u televizijskom obraćanju rekao da razume hitnost situacije ali da mora biti siguran da je novi zakon kojeg je parlament usvojio u sredu, ali su ga kritikovali i opozicija i deo sudija, u skladu sa Ustavom pre no što ga on svojim potpisom odobri.

“Uvek sam bio, i ostajem, pristalica kompromisa. Hoću da se sredstva (za oporavak od posledica pandemije kovida-19) što pre stave u upotrebu, s obzirom da su potrebna za pospešivanje rasta poljske ekonomije. Zato sam i odlučio da na ovaj zakon ne udarim veto”, rekao je Duda, koji kao predsednik ima ovlašćenje da imenuje sudije.

Duda je imao zamerke na novi zakon, pa ga je uputio pred Ustavni sud, a taj sud je u mnogo slučajeva potvrđivao zakone koje predlagala vlada, uključujući one koji su generalno smatrani kontroverznim.

Posle višemesečnih pregovora, vlada u Varšavi predstavila je izmene zakona iz kojih je uklonjeno kontroverzno ovlašćenje Ustavnog suda da kažnjava i suspenduje sudije, a to je jedna od ključnih tačaka sa kojima se Poljska složila da bi dobila pristup fondovima za oporavak od pandemije.

Duda smatra da upućivanje zakona pred Ustravni sud neće usporiti napore da se fondovi EU za Poljsku odmrznu, jer se moraju ispuniti i druge ključne tačke, i zamolio je Ustavni sud da postupa brzo.