„Sistematski pregled je prošao veoma dobro“, rekao je Bajden dok je izlazio iz bolnice.

Bajden je danas zbog kolonoskopije koja zahteva potpunu anesteziju morao, kako nalaže Ustav, da prenese predsednička ovlašćenja na potpredsednicu Kamalu Haris (Harris).

Taj prenos ovlašćenja trajao je tačno sat i 25 minuta, koliko je trajala anestezija.

Kamala Haris je tako nakratko postala prva žena koja je imala predsednička ovlašćenja u SAD.

Bajden, koji sutra puni 79 godina, najstariji je predsednik SAD. On je ranije obećao da neće ništa kriti o svom zdravstenom stanju

Bajden danas nakratko prenosi ovlašćenja na Kamalu Haris zbog kolonoskopije
Predsednik SAD Džozef Bajden danas će nakratko preneti ovlašćenja na potpredsednicu Kamalu Haris pošto će biti podvrgnut „rutinskoj kolonoskopiji“, saopštila je Bela kuća.

Kamala Haris će danas kratko vršiti dužnost predsednika SAD i time ispisati istoriju kao prva žena, prva crnkinja i prva osoba sa južnoazijskim poreklom na toj funkciji.

Haris će vršiti ovlašćenja predsednika jer će Bajden tokom kolonoskopije biti pod anestezijom.

Bajden (78) je danas otišao na prvi rutinski fizički pregled otkako je postao predsednik, a poslednji put je na sistematskom pregledu bio u decembru 2019. godine, kada su lekari naveli da je „zdrav i energičan“ i „sposoban da uspešno obavlja dužnost predsednika“.

On je najstarija osoba na funkciji američkog predsednika, a javnost je zainteresovana za njegovo zdravlje otkako je 2019. godine objavio da će se kandidovati za Belu kuću.

Kratak prenos ovlašćenja na potpredsednika SAD poslednji put je izvršen 2007. godine, kada je tadašnji šef države Džordž Buš bio podvrgnut istoj proceduri kao Bajden danas. Buš je i 2002. iz istog razloga nakratko preneo ovlašćenja na tadašnjeg potpredsednika Dika Čejnija.

//