Dva predsednika su položila vence i zapalila plamen na spomeniku Neznanom vojniku i zatim se odvezli avenijom Šanzelize uz pratnju rancuske nacionalne garde.

Sve je urađeno sa obe strane da se dobro pokaže da su dve zemlje bliskije nego što su ikad bile, rekao je u petak portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Bajden koji je u Francuskoj od srede gde je učestvovao u četvrtak i petak na proslavi 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svetskom ratu 6. juna 1944. godine.

Poseta će se nastaviti radnim ručkom i biće završena gala večerom.

Vašington je obećao najave o pomorskoj bezbednosti u zoni Azije i Pacifika. Takođe će se govoriti o partnerstvu u borbi protiv klimatskih promena.

Bajden i Makron razgovaraće i o velikim međunarodnim temama o čemu su uglavnom saglasni mada im politike nisu sasvim iste.

SAD u sukobu u Pojasu Gaze pružaju čvrstu podršku izraelskoj ofanzivi u pojasu Gaze, dok se Francuska distancira od načina na koji izraelska vojska vodi operacije.

Oko Ukrajine dve države saveznice u NATO-u obećavaju da će pomoći Kijevu da se dalje suprotstavlja ruskoj invaziji, ali Vašington se čuva od praćenja svih izjava francuskog predsednika, od kojih je najnovina o mogućem slanju vojnih instruktora na ukrajinsko tle.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *