Avion kineskog predsednika na putu iz Francuske su od granice Srbije pratili borbeni avioni MIG-29 Ratnog vazduhoplovstva Srbije, a na aerodromu je uz crveni tepih bila postrojena Garda Vojske Srbije.

Uz bračni par Vučić kinesku delegaciju su dočekali premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugim Dragicom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i ambasador Kine u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Pred zvanicama na aerodromu članovi ansambla “Kolo” u narodnim nošnjama su s državnim zastavama Kine i Srbije odigrali kolo pevajući “Igrale se delije”.

Popodne su članove kineske delegacije od 400 članova – ministre, predstavnike institucija i druge su na beogradskom aerodromu dočekali ministri finansija i unutrašnje i spoljne trgovine, Siniša Mali i Tomislav Momirović.

Sutra, u sredu, ispred Palate Srbija u Novom Beogradu biće svečani doček predsednika Kine, a potom sastanak s Vučićem, plenarni sastanak delegacija i potpisivanje Zajedničke izjave i razmena potpisanih bilateralnih dokumenata.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici odobrila više dokumenata – memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola Srbije i Kine iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede, informisanja i telekomunikacija, turizma.