Ta koalicija konzervativaca, demohrišćana i liberala osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra.

Zeman, koji je u bolnici od 10. oktobra, ispoštovao je politički običaj da formiranje vlade poveri prvoplasiranoj listi, što su činili i njegovi prethodnici, Vaclav Havel i Vaclav Klaus.

Reč je o običaju jer Ustav Češke kao sledeći obavezni korak posle parlamentarnih izbora pominje tek imenovanje novog premijera i vlade, a ne odredjivanje mandatara.

Kako je i najavila uoči izbora, koalicija Zajedno se brzo dogovorila o formiranju vlade sa koalicijom STAN, savezom Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika, sa kojim ima komotnu većinu od 108 poslanika u donjem domu parlamenta sa 200 mesta.

Pet stranaka je juče potpisalo koalicioni sporazum, koji predvidja okvirni sastav vlade od 18 ministara uz premijera Fijalu, lidera Gradjanske demokratske stranke i koalicije Zajedno.

Senat češkog parlamenta odlučio je danas da za sada odustane od postupka oduzimanja nadležnosti Zemanu, jer se njegovo zdravstveno stanje, posle gotovo mesec dana provedenih na intenzivnoj nezi, popravilo u dovoljnoj meri da može da obavlja najosnovnije dužnosti.

„Ne bi trebalo da pokrećemo prenošenje nadležnosti ako se zdravstveno stanje predsednika Zemana ne pogorša. Dogovorili smo se da uvedemo dva stepena kontrole. Ukoliko bi konzilijum odlučio da Zeman ne može da obavlja funkciju, tražili bismo i izveštaj lekara Centralne vojne bolnice“, naveo je predsednik Ustavnog odbora Senata Zdenjek Hraba.

Inicijativa da nadležnosti bolesnog šefa države, u skladu sa Ustavom, budu prenete na premijera i predsednike oba doma parlamenta pokrenuta je zato što se Zeman razboleo u vreme izbora, a prema izveštajima lekara od 13. oktobra nije uopšte bio u stanju da vrši dužnosti.

Predsednik Češke ima samo ceremonijalnu ulogu i jedina situacija u kojoj ima značaj jeste ostavka vlade i imenovanje nove.

Senator Hraba je rekao da „ne bi bio nikakav problem da Zeman provede mesec dana u bolnici da se razboleo u proleće“.

„Važno je da sada može da primi ostavku premijera. Ostale stvari kao što su državne posete nisu nužne obaveze“, naveo je Hraba.

Zeman (77) je sada drugi put u bolnici ove jeseni. Prvi put je bio u bolnici od 14. do 22. septembra, a zatim je 10. oktobra hitno prevezen u Centralnu vojnu bolnicu u Pragu, na odeljenje intenzivne nege, gde su bolesnici kojima su ugrožene vitalne funkcije.

Predsednik Češke nije dao odobrenje da javnost sazna šta mu je, njegov kabinet je nedeljama krio da je bolestan, a u prvom intervjuu nakon dva meseca, proteklog vikenda, rekao je da je samo imao slab apetit i probleme sa varenjem.

Na insistiranje Senata, Zemanovi lekari iz vojne bolnice i nedavno formirani novi konzilijum saopštili su, medjutim, da češki predsednik ima teške komplikacije hroničnog oboljenja i da je prognoza neizvesna.

Jedan od članova konzilijuma, hirurg Pavel Pafko, lekar svih čeških predsednika od pada komunizma, potvrdio je navode medija da Zeman ima problema sa jetrom, rekavši da je reč o cirozi jetre. //