Lider SDS Boris Tadić je kazao da su “Srbiji neophodni vanredni parlamentarni izbori” koji bi, ako je naveo, “u svojoj suštini bili referendumskog karaktera”, prenela je ta stranka.

“To je značajno s obzirom da je Srpska napredna stranka na prethodnim izborima kandidovala politiku i stavove suprotne onima koje primenjuje u ovom istorijskom trenutku za budućnost” Srbije, kazao je on.

Kazao je da se to odnosi “i na određene opozicione stranke u aktuelnom sazivu parlamenta” a koje, kako je naveo, “nisu dobile podršku građana za politiku koju danas podržavaju”.

Tadić smatra da “nijedna odluka proistekla od vlasti i parlamenta koji su na suprotnoj politici dobili podršku građana, ne može biti legitimna” i da to “dovodi u pitanje osnovne demokratske principe i pravnu državu”.

Ovo se pre svega odnosi na pitanje Kosova, ali i na ključna ekonomska pitanja, budućnost evrointegracija, borbu protiv kriminala i korupcije, kao i zaštitu životne sredine, naveo je on.

Po rečima Tadića, potrebno je da svi politički subjekti izađu sa jasnim stavovima o tim pitanjima i da se omogući građanima da glasaju “spram novonastale situacije”.

“Predsedništva SDS je zaključilo da pregovori koji se trenutno vode o Kosovu, zahtevaju vladu koja ima puni legitimitet i pun kapacitet, a ne onu koja je vremenski oročena prilikom formiranja”, kazao je on.

Pozvao je “sve opozicione političke aktere” da se priključe inicijativi SDS da “zajedničkim naporima dovedemo do novih izbora” da bi svaka državna odluka “imala pun legitimitet i podršku građana”.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *