Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), medalje se zovu „Tungsin“, što znači „zajedno kao jedno“, na njima je prikazano pet koncentričnih krugova koji otelotvoruju tradicionalnu kinesku filozofiju harmonije izmedju neba, zemlje i ljudi i simbolizuju da olimpijski duh ujedinjuje svet kroz sport.

U unutrašnji krug na licu medalje je urezan olimpijski logo pet krugova.

Okolni krugovi sa žlebovima su ugravirani sa zvaničnim nazivom igara – XXIV Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022, zajedno sa šarama pahuljica i oblaka, što karakteriše Zimske olimpijske igre i simboliše sreću.

U sredini naličja medalje se nalazi grb pekinške Zimske olimpijade 2022. godine, sa zvaničnim nazivom Igara ugravriranim na kineskom ispod grba. Okolni krugovi oponašaju tragove zvezda, sa 24 tačke koje predstavljaju 24. izdanje Zimskih olimpijskih igara.

Opšta slika, koja liči na nebesku mapu, simbolizuje želju da sportisti postignu izvanredne rezultate i zablistaju kao zvezde na Igrama.

Paraolimpijske medalje 2022. imaju sličan dizajn koncentričnih krugova kao i olimpijske medalje, ali sa paraolimpijskim logom u sredini i ugraviranim „Zimske paraolimpijske igre u Pekingu 2022“. Na poledjini se nalazi grb Zimskih paraolimpijskih igara i 13 tačaka, koji se odnose na 13. izdanje Paraolimpijskih igara.

Dizajn medalje je inspirisan kineskim ukrasom od žada koji se zove „Bi“, dvostrukim diskom od žada sa kružnom rupom u sredini.

Na dogadjaju je pored medalja predstavljen i promotivni film Olimpijade u Pekingu 2022 i tematska pesma „Vatrene pahuljice“.