Kako je saopšteno iz kabineta premijera, iz delegacija Stranke demokratske akcije Sandžaka na sastanku kod premijera su bili predsednik Sulejman Ugljanin, poslanici Enis Imamović i Selma Kučević i poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Partije demokratskog delovanja Šaip Kamberi, koji su Kurtija informisali o zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju.

Kurti ih je informisao o elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva. Za razliku od Srbije, pošto je Fridom Haus svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve”, naglasio je Kurti.

On je dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

“Imamović, Kučević i Kamberi su zajedno sa Ugljaninom istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovci u Preševskoj dolini. Oni su tražili reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici.