Ministar odbrane Nebojša Stefanović je takva „odluka vlade Hrvatske najveća sramota u Evropi posle Drugog svetskog rata“.

„To je najbrutalnija posleratna rehabilitacija nacističkih ideja na koje Evropa ne sme da ćuti. Na put predsedniku Srbije da položi cveće u Jasenovcu nije stala neka ekstremistička falanga, nego vlada jedne države i to članice Evropske unije (EU)“, rekao je Stefanović, u pisanoj izjavi.

Ministar bez portfelja Nenad Popović je rekao da se pokazalo da „u toj vlasti u Zagrebu nema ni trunke pokajanja za stravični genocid koji su počinili nad našim narodom“.

„I svakako treba obavestiti njihove šefove u Briselu, sa pitanjem, da li je za njih prihvatljivo da jedna njihova članica, kroz mržnju prema Srbima i zabranama poseta najstrašnijim koncentracionim logorima u Evropi promoviše najužasniju idelogiju, za koju smo mislili da je konačno pobeđena 1945. godine“, saopštio je Popović.

Srpska stranka Zavetnici saopštila je da je njena poslanička grupa nedavno „doslovno proterana iz Hrvatske zbog obilaska Spomen-kompleksa logora Jasenovac“.

„Tom prilikom smo upozorili da se ono što se dogodilo našim poslanicima može desiti i bilo kome drugom gradjaninu Srbije, a danas vidimo i predsedniku Republike“, navela je predsednica stranke Milica Djurdjević Stamenkovski.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislava Mihailovića osudio je, „necivilizovan postupak hrvatskih vlasti“. „Ovo je potvrda ispravnosti našeg predloga da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o ustaškim zločinima, i da se u Beogradu napravi veliki spomen kompleks u kojem bi bile popisane sve žrtve ustaša i drugih nacista u Drugom svetskom ratu i na taj način odala im se počast“, naveo je Mihailović.