Odluku su podržali svi poslanici Republikanske i Demokratske stranke, bez ijednog uzdržanog glasa – rezultat je bio 419:0 i ostaje još samo da je potpiše predsednik države Džozef Bajden (Joseph Biden) da bi stupila na snagu.

Parlamentarna debata bila je kratka i držala se teme: Amerikanci žele da znaju kako je smrtonosni virus nastao i šta se može učiniti da buduće epidemije budu sprečene.

“Američka javnost zaslužuje odgovore u pogledu svakog aspekta kovid-19 pandemije”, rekao je republikanski kongresmen Majkl Tarner iz Ohaja, inače predsedavajući Komiteta za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma Kongresa.

To, prema njegovim rečima, uključuje odgovore na pitanja “kako je ovaj virus stvoren, i naročito, da li je njegovo poreklo prirodno ili je rezultat nekog laboratorijskog dešavanja”.

Najviši predstavnik Demokratske partije SAD u Komitetu za obaveštajna pitanja, kongresmen Džim Hajms (Jim Himes) iz Konektikata, rekao je tokom rasprave u Predstavničkom domu da je “transparentnost kamen međaš demokratije SAD-a, jer bez transparentnosti pripadnici američkog naroda ne mogu imati informacije koje su im potrebne da bi se ponašali odgovorno kao građani jedne demokratije”.

Odluka o deklasifikaciji odnosi se na obaveštajne podatke u vezi sa kineskim Institutom za viruslogiju u Vuhanu, i pominje “potencijalne veze” tamošnjih istraživanja i izbijanja epidemije kovid-19, koju je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom u martu 2020. godine.

Američke obaveštajne agencije podeljene su u pogledu mogućeg uzroka njenog izbijanja – da li se radilo o “curenju” virusa iz laboratorije ili je virus sa životinja prešao na čoveka.

Ekspreti kažu da se poreklo virusa, koji je samo u Americi ubio više od milion ljudi, verovatno neće saznati za mnogo godina – ako se ikada i sazna.

Prethodno je Predstavnički dom, koji je sada pod kontrolom republikanaca, imenovao komitet koji se bavi poreklom virusa.

Današnje glasanje retki je momenat potpune međupartijske sloge, uprkos ponekad usijanoj retorici kongresmena na temu nastanka virusa i odgovornosti američkih zdravstvenih zvaničnika koji su se, na čelu sa Entonijem Faučijem (Anthony Fauci), borili sa pandemijom.

Sličnu odluku, čiji je nacrt predložio republikanski senator Džoš Hauli (Josh Howley), već je usvojio gornji dom američkog kongresa, Senat, u kojem većinu ima Demokratska partija SAD.

Ako odluku potpiše predsednik SAD, traženi podaci moraće da budu deklasifikovani u roku od 90 dana.