Portparolka filijale NSZ Aida Bojadžić kazala je da će Sajam biti održan u Domu omladine i pozvala poslodavce da se prijave za učešće jer će im biti obezbeđen besplatan štand i sve neophodne usluge.

“Apelujem i na nezaposlene da posete sajam koji će biti odlična prilika da na jednom mestu upoznaju najmanje 30 poslodavaca i apliciraju za različite vrste poslova”, izjavila je Bojadžić.

Ona je dodala da je trenutno na evidenciji nezaposlenih manje od 23.000 Novopazaraca i da očekuje da se njih preko 1.500 pojavi na Sajmu.

“Najveće potrebe poslodavaca su za zanimanjima iz građevinske struke, rukovaocima mašina, zidarima, tesarima, armiračima, variocima, ali i vozačima kamiona i autobusa. Što se tiče visokoobrazovnih kadrova, fale farmaceuti, lekari svih specijalnosti, profesori stranih jezika, muzičkog, istorije, kao i kvalitetni ekonomisti i pravnici”, istakla je Bojadžić.

Poručila je da NSZ veliku pažnju posvećuje podsticanju zapošljivosti mladih jer 30 odsto nezaposlenih u Novom Pazaru čine mlađi od 30 godina.

“Samo u ovoj godini je u program ‘Moja prva plata’ uključeno preko 1.830 nezaposlenih. Tu su i programi stručne prakse i pripravništva, sve sa ciljem da aktiviramo mlade i obezbedili im prvo radno iskustvo jer je ono veoma važno prilikom budućeg traženja posla”, rekla je Bojadžić.

Gotovo 40 odsto nezaposlenih su osobe sa završenom osnovnom školom, dok posao čeka 1.223 sa fakultetskom diplomom, kao i tri doktora nauka.