Prema preliminarnim rezultatima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) na današnjim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina u šest sandžačkih opština za listu “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” glasalo je 55 odsto Bošnjaka, dok je lista“Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” osvojila 44, 50 odsto glasova.

U ovim opštinama je danas ukupno glasalo 37 odsto Bošnjaka, dok će izbori biti ponovljeni na dva biračka mesta u Tutinu i jednom u Novom Pazaru.

Programski koordinator CESID-a Bojan Klačar rekao je na konferenciji za novinare da je lista “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” u Novom Pazaru osvojila 52 odsto glasova, dok je Ugljaninova lista dobila 47, 59 odsto glasova.

„Lista ’Za Bošnjake, Sandžak i muftiju’ u Priboju je osvojila 41 odsto glasova, u Prijepolju 61, 6 odsto, u Sjenici 40 odsto, Tutinu 29 odsto i Novoj Varoši 67, 5. Lista ’Bošnjačko jedinstvo’ ima 56, 5 odsto glasova u Priboju, 37, 4 u Prijepolju, dok je u Sjenici osvojila 59, 5 odsto glasova, Tutinu 71 odsto i Novoj Varoši 31,8 odsto“, rekao je Klačar.

On je istakao da je izlaznost od 37 odsto legitimna za formiranje nacionalnog saveta.
Najveća izlaznost bila je u Novoj Varoši gde je glasalo 52, 4 odsto upisanih birača, pa u Sjenici- 50 odsto, Priboju- 46, 7 odsto i Tutinu- 43 odsto.

Najmanje Bošnjaka glasalo je u Novom Pazaru 31 odsto i Prijepolju 31, 8 odsto.

Đorđe Vukotić iz ove organizacije rekao je da van teritorije šest sandžačkih opština živi oko dve hiljade Bošnjaka, čiji rezultati glasanja matematički mogu na određen način promeniti rezultate ovih izbora.

„Osim toga, izbori će biti ponovljeni na tri biračka mesta koja imaju ukupno oko 3.200 glasača. Izbori se ponavljaju u Tutinu na izbornim mestima broj 30 i 36, kao i u Novom Pazaru na biračkom mestu broj 19, gde je u glasačkoj kutiji bilo pet listića više“, rekao je Vukotić.

On je dodao da u izbornom procesu nije bilo ozbiljnijih problema i da je poništavanje izbora na nekoliko izbornih mesta uobičajena u svakom izbornom procesu.

Predstavnici CESID-a posmatrali su odvijanje izbornog procesa na svih 169 biračkih mesta u šest opština Sandžaka.

Na poslednjim izborima za nacionalne savete 2010. godine glasalo je 56, 7 odsto Bošnjaka.

A.Bajrović