Prema preliminarnim rezultatima, predstavljenim u Evropskom parlamentu, EPP će imati više mandata nego u prethodnom sazivu i sa socijaldemokratama, koje su neznatno oslabile, ostaće dominantna snaga u zakonodavnom telu EU.

Zelene i regionalne partije i stranke umerene levice, okupljene u grupi Zeleni/Evropski slobodni savez (Zeleni/EFA), najveći su gubitnici izbora jer su izgubile priličan broj mandata.

EPP će u narednom petogodišnjem sazivu EP imati 184 od 720 poslanika, a na drugom mestu je Progresivna alijansa socijalista i demokrata (S&D) sa 139 mandata, pokazuju preliminarni rezultati.

Treće mesto zauzela je liberalna grupa Obnovimo Evropu sa 79 mandata, a slede dve krajnje desne grupe – Evropski konzervativci i reformisti (ECR) sa 73 i Identitet i demokratija sa 58 poslanika.

Ako preliminarni rezultati budu kao konačni, politička grupa Zeleni/EFA imaće 52 poslanika, a Levica 36.

U novom sazivu će biti i 99 poslanika koji ne pripadaju ni jednoj političkoj grupi. Među njima je 45 dosadašnjih poslanika i 54 novoizabranih, uključujući predstavnike krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) koja je nedavno isključena iz grupe Identitet i demokratija.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *