Mediji u Italiji nedeljama spekulišu o mogućim predsedničkim ambicijama premijera, s obzirom da sedmogodišnji mandat šefa države Serdja Matarele ističe u februaru i da je široka podrška od raznorodnih partija koju je Dragi uživao kao premijer počela da se kruni.

Funkcija predsednika Italije je pretežno ceremonijalna pošto šef države nema značajna ovlašćenja, osim u slučaju političke blokade u zemlji, kada ima ključnu ulogu.

Ako bi Dragi, koji uživa poštovanje u inostranstvu, ušao u palatu Kvirinal, to bi bio signal odredjene stabilnosti u Italiji u narednih sedam godina.

Dragi, 74-godišnji ekonomista, bivši predsednik Evropske centralne banke, nije danas direktno odgovorio na pitanje novinara o planovima za budućnost.

Fajnenšel tajms je ove nedelje ocenio da bi Dragi najbolje služio Italiji prelaskom na mesto predsednika, pošto bi njegova vlada mogla da opstane najviše još nekoliko meseci, pre nego što počne oštra borba partija uoči parlamentarnih izbora 2023. godine.

Drugi favorit za predsednika Italije je bivši premijer Silvio Berluskoni, podržan od desnog centra.

Na novogodišnjoj konferenciji za novinare Dragi danas nije želeo da iznosi stav o Berluskoniju kao mogućem kandidatu za predsednika.

Dragi je u februaru postao premijer na poziv Matarele da vodi vladu koju su podržale brojne partije i levo i desno od centra, posle političke krize koja je dovela do pada kabineta Djuzepea Kontea.

To je bio delikatan trenutak jer je Italija morala da uspostavi stabilno vodjstvo kako bi ubedila Evropsku komisiju da joj poveri milijarde evra pomoći za oporavak od pandemije.

Italija, svojevremeno prvo evropsko žarište pandemije korona virusa, vakcinisala je više od 85 odsto stanovnika starijih od 12 godina, naveo je Dragi i dodao da bi ekonomski rast ove zemlje trebalo da iznosi oko šest odsto, nakon prošlogodišnjeg pada od gotovo devet odsto.