Izrael sa zabrinutušću prati obnovu pregovora o oživljvanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

„Pozivam svaku zemlju koja pregovara s Iranom u Beču da zauzme čvrst stav i stavi jasno do znanja Iranu da ne može istovremeno da obogaćuje uranijum i pregovara. Iran mora da plati cenu za kršenja (sporazuma)“, rekao je Benet na sednici Vlade Izraela.

Sam Iran je zauzeo čvrst stav prošle nedelje kada su pregovori obnovljeni u Beču, sugerišući da o svemu o čemu se ranije diskutovalo može ponovo da se pregovovara.

Ta zemlja takodje ne usporava napredovanje u svom atomskom programu dok traju pregovori koji su ključni za smanjene napetosti u širem Bliskom istoku.

Cilj pregovora, obnovljenih posle pet meseci pauze je da se ponovo uvedu ograničenja na iranski nuklearni program.

Izrael se dugo protivio sporazumu s Iranom iz 2015, tvrdeći da ne može dovoljno da zaustavi iranski nuklearni program i da se ne bavi vojnim mešanjem Teherana u izraelskim susednim zemljama.

Izrael ne pregovora u Beču, ali komunicira s evropskim i američkim saveznicima o pregovorima koji će biti nastavljeni naredne nedelje.

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea otputovao je kasno sinoć u Vašington u nenajavljenu posetu, a ministar odbrane Beni Ganc (Benny Gantz) putuje u sredu da se sastane sa kolegom Lojdom Ostinom (Lloyd Austin) i državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom (Antony Blinken).

SAD su se povukle iz pomenutog sporazuma 2018. godine dok je američki predsednik bio Donald Tramp (Trump).

Ministar odbrane Jair Lapid (Yair) bio je u Londonu i u Parizu prošle nedelje da diskutuje o pregovorima. //