Benet je razgovarao telefonom sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom (Antony Blinken),a u fokusu razgovora bili su pregovori s Iranom, saopštio je Benetov kabinet.

Izraelski lider je rekao da Iran koristi “nuklearnu ucenu” kao taktiku i da bi zato SAD morale da iniciraju “momentalan prekid pregovora”, preneli su izraelski mediji.

Kako se navodi u saopštenju, Blinken je obavestio Beneta o pregovorima obnovljenim ove nedelje u Beču pošto su više meseci bili suspendovani.

Benet je pomenuo izveštaj Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kome je objavljeno da je Iran nedavno počeo da obogaćuje uranijum na 20 odsto čistoće u unapredjenim centrifugama u postrojenju Fordo.

Izraelski lider smatra da bi umesto povratka nuklearnom sporazumu iz 2015 iz koga su se SAD povukle tri godine kasnije, velike sile trebalo da preduzmu konkretne korake protiv Irana.

SAD učestvuju indirektno u pregovorima sa Teheranom u glavnom gradu Austrije.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) je više puta ponovila želju da se vrati pomenutom sporazumu nazvanom Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) iz koga se njegov prethodnik povukao.

Potom su SAD ponovo uvele sankcije prema Teheranu koji je počeo otvoreno da ih krši.