Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), u jučerašnjem obraćanju Li, koji predsedava 21. sastankom Saveta šefova vlada država članica ŠOS, pozvao je na veću saradnju u bezbednosti, trgovini, hrani i snabdevanju energentima, kao i kulturnoj razmeni radi jačanja međusobnog političkog poverenja i prijateljskih razmena unutar ŠOS.

Govoreći o kineskoj ekonomiji, Li je izjavio da je ona uprkos određenim neočekivanim pritiscima, ove godine pokazala trend stabilnog oporavka zahvaljujući nizu sprovedenih politika i mera. Kina će udvostručiti napore u sprovođenje politika, istakao je Li, dodajući da će njegova zemlja nastaviti da promoviše zdrav i stabilan razvoj ekonomije.

Kineski premijer je naglasio da će se zemlja držati svoje osnovne državne politike reforme i otvaranja i slediti put mirnog razvoja, pogotovo u okruženju upravo završenog 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine. Kina će i dalje jačati saradnju sa državama članicama ŠOS na svim frontovima, dodao je on.

Lideri ŠOS koji su bili prisutni na sastanku, visoko su ocenili rezultate saradnje ŠOS u svim sferama i izrazili želju za poboljšanjem mehanizma saradnje i korišćenjem potencijala saradnje, kako bi se zajednički suočavali sa izazovima u oblastima hrane, energetske sigurnosti i klimatskih promena, prenosi CMG.