“To je njihova (ruska) poznata taktika zastrašivanja”, rekla je ona u izjavi za podgorički list Pobjeda, pošto je Rusija za premijerkom raspisala poternicu.

Kaja Kalas se na poternici Rusije prošle sedmice našla zbog demontaže spomenika sovjetskih vojnika. Pored nje, Rusija je na listu traženih osoba stavila i državnog sekretara Estonije Tajmara Peterkopa i litvanskog ministra kulture Simonasa Kajrisa.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je tada saopštilo da je “to samo početak”.

Kalas je u izjavi za Pobjedu kazala da Estonija i ona ostaju nepokolebljivi u politici podržavanja Ukrajine, borbe protiv ruske propagande i jačanja evropske odbrane.

“Rusija može da veruje da će izdavanje fiktivnog naloga za hapšenje ućutkati Estoniju. Odbijam da me ućutkaju, nastaviću da glasno podržavam Ukrajinu i zalažem se za jačanje evropske odbrane”, rekla je ona.

Premijerka Estonije je dodala da je Rusija tokom istorije krila svoje represivne akcije pod maskom “sprovođenja zakona”.

“To mi je već poznato – moja baka i majka su jednom bile deportovane u Sibir, a KGB (sovjetska tajna služba) je bio taj koji je izdao fabrikovane naloge za hapšenje”, kazala je Kalas.

Prema njenim rečima, kriminalni alat ruskog režima se nije promenio.

“Odbijamo da budemo zastrašeni ruskom taktikom prepadanja”, rekla je premijerka Estonije.