“Apelujem na Kfor i Euleks da rade svoj posao. Ako pitate Srbe na Kosovu i Metohiji i na severu i južno od Ibra da li se osećaju bezbedno verujem da će vam svi do jednog reći ne. To znači da Kfor i Euleks ne rade svoj posao”, rekla je ona novinarima.

Broj napada na Srbe na Kosovu, dodala je, od dolaska na vlast Aljbina Kurtija skočio je za 50 odsto.

“Zaista očekujem pre svega od Evropske unije, ali i medjunarodne zajednice i naših partnera u SAD da to jasno kažu i da se prema tome jasno odrede”, istakla je premijerka.
Dodala je da bi na Kosovu sve bilo lakše ukoliko bi se primenio Briselski sporazum.

“Ja ne mogu da razumem šta je to toliki problem. Prošlo je skoro 10 godina, potpis EU je na Briselskom sporazumu, ona garantuje njegovu implementaciju, dajte da ga Priština implementira i da nastavimo onda razgovore, čitava situacija će biti potpuno drugačija i mnogo stabilnija, Beograd je uradio svoj posao”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je “zgrožena i zgranuta” kako se Priština odnosi prema uhapšenom Dejanu Pantiću.

Brnabić je još rekla da kriza na Kosovu može da utiče na sve i da Srbija ima mnogo toga da izgubi, te da se zbog toga vrši veliki pritisak na srpski državni vrh.
Ocenila je da je u Kurtijevom političkom interesu da stalno izaziva nestabilnosti na Kosovu kako Albanci ne bi uvideli da loše žive na toj teritoriji i istakla da ih ne vidi kao neprijatelje već da joj je žao mladih Albanaca koji na Kosovu nemaju perspektivu.