Američki muzičar Prins je pred više hiljada ljudi održao koncert u Baltimoru, posle nedavnih protesta i nereda zbog smrti mladog Afroamerikanca Fredija Greja, zbog kojih je u tom gradu bio uveden i policijski čas.

Koncert za mir (“Rally 4 Peace”) održan je sinoć u areni Rojal Farms, nekoliko kilometara od epicentra nasilja krajem aprila.

Prins je izveo novu numeru “Baltimor”, u čast istoimenog grada, u kojoj se pominju i Fredi Grej, mladić koji je umro tokom pritvora u baltimorskoj policiji, i Afroamerikanac koga je policija ubila prošle godine u Misuriju, Majkl Braun.

Pevač je na binu izveo i mladog baltimorskog tužioca Merilin Mosbi, koja je podigla optužnice protiv šest policajaca umešanih u smrti Greja.

“Bez pravde ne može da bude mira”, poručio je 57-godišnji Prins, koji je pored novih angažovanih numera izveo i svoje klasike, među kojima i neizbežnu “Purple Rain”.

Na koncert, koji je trajao oko dva i po sata, publika je, na molbu Prinsa, došla obučena u garderodu sive boje. Nastupila je i fank-rok grupa 3RDEYEGIRL.

Deo zarade od koncerta namenjen je humanitarnim organizacijama za pomoć mladima u Baltimoru.

Prins je poznat po ekscentričnosti. Njegovo pravo ime je Prins Rodžers Nelson, ali se od 1993. do 2000. predstavljao simbolom koji se ne može izgovoriti i koji se, preveden sa likovnog jezika, opisuje kao “ljubavni simbol”.

Uvršten je u Rokenrol kuću slavnih 2004. godine. Magazin Rolingstoun ga je postavio na 27. mesto svoje liste “100 najvećih izvođača svih vremena”.