“Nije idealno živeti u senci, ali nije ni sjajno biti stavljen u centar pažnje”, izjavio je stanovnik Dohe koji je blizak zajednici LGBT, dok je u Kataru homoseksualnost zvanično nezakonita.

Taj mladi preduzetnik iz Maname, koji je zatražio anonimnost, ne krije nezadovoljstvo prema evropskim timovima koji insistiraju da tokom Mundijala u Kataru nose traku “One Love” u duginim bojama, simbol zajednice LGBT.

“Niko nije pitao člana homoseksualne zajednice ovde šta misli o tome”, rekao je Frans presu drugi stanovnik Dohe koji je izrazio zabrinutost za budućnost zajednice LGBT posle Mundijala.

Dodao je da je svedok lavine homofobičnih reakcija na društvenim mrežama i u svom okruženju.

Prema njegovim rečima, pre nekoliko meseci je nekoliko američkih ambasada u Zalivu istaklo zastavu duginih boja i na društvenim mrežama pisalo poruke o pravima seksualnih manjina posebno u Bahreinu, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Ne krijem nužno ko sam, ali se ne šetam okolo mašući zastavom duginih boja”, rekao je taj mladić.

Prema njegovim rečima, kampanja zapadnih zemalja nanosi mnogo štete zajednici LGBT u regionu koji je homofobičan.

Poslednjih meseci, vlasti zalivskih zemalja su donele odredjene odluke, retke za region u kojem se o tabu temama ne govori u javnosti.

Saudijske vlasti su prošlog leta zaplenile igračke duginih boja u zemlji u kojoj je homoseksualnost teoretski kažnjiva smrću.

Kuvajt je početkom juna pozvao otpravnika poslova ambasade SAD u znak protesta protiv poruka na Tviteru u kojima se daje podrška zajednici LGBT.

U Bahreinu je bila kampanja poruke podrške tradicionalnoj porodici, sa posterima koji prikazuju sliku oca, majke i dvoje dece koji drže veliki kišobran koji ih štiti od duge.

U Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima su zabranjene glavne američke produkcije sa filmovima u kojima se otvoreno pominje homoseksualnost.

Saudijski istraživač Eman Al Husein ocenio je da je malo verovatno da će se o pitanju LGBT u skorije vreme raspravljati na lokalnom nivou” u Zalivu.

“Pošto su mnogi gradjani Zaliva i dalje konzervativni, održavanje odredjenih ograničenja smatra se ključnim za poštedu svih segmenata društva”, rekao je stručnjak i dodao da ne veruje da će pritisak Zapada “proizvesti promene, barem kratkoročno”.