Ekspertski timovi dve privredne komore će u narednim danima analizirati probleme dugog zadržavanja kamiona na graničnim prelazima Srbije i Hrvatske kako bi se ubrzala trgovina medju kompanijama u regionu, što je posebno važno u kontekstu aktuelne krize u Ukrajini.

Predsednici srpske i hrvatske komore razgovarali su na sastanku u Zagrebu o mogućnostima za uspostavljanje 24/7 radnog vremena svih graničnih i inspekcijskih službi dve države, kao i mogućnosti uspostavljanja zajedničke železničke stanice u Vinkovcima na kojoj bi se obavaljale sve granične kontrole sa obe strane.

Čadež i Burilović su razgovarali i o saradnji u oblasti energetike i nužnosti diverzifikacije pristupa energentima za privrednike u dve države kako bi se kompanijama omogućio nesmetan rad i u narednom periodu.

Iz PKS je najavljeno da će se tokom boravka u Zagrebu predsednik PKS-a sastati sa Sanjom Burić, predsednicom Uprave borda direktora “Energia naturalis grupe” u okviru koje posluje Prvo plinarsko društvo (PPD) u Hrvatskoj, sa kojom će razgovarati o mogućnosti zajedničkih projekata srpskih i hrvatskih privrednika u sferi snabdevanja gasom.

Takodje, predsednik PKS imaće sastanke sa vlasnikom i osnivačem Atlantik grupe Emilom Tedeskim i glavnim izvršnim direktorom Borda direktora Fortenove grupe Fabrisom Peruškim.

Kako je najavljeno, na sastanku će biti reči o daljem unapredjenju privredne saradnje u regionu i novim investicijama kompanija.

Iz PKS podsećaju da je tokom 2021. godine robna razmena izmedju Srbije i Hrvatske, koja je 14. spoljnotrgovinski partner Srbije, iznosila 1,337 milijardi evra, što predstavlja rast od 268,3 miliona evra, odnosno, za oko 25 odsto više u odnosu na 2020. godinu.