“Ono što mi želimo je da srpska privreda više izvozi na kinesko tržište, da srpski privrednici saradjuju sa kineskim kompanijama, da udju u njihove dobavljačke lance, pa i da na tehnološkom nivou mogu da pronadju zajednički interes. To je veoma veliko i kompleksno tržište koje ima svoje administrativne procedure i neke svoje poslovne principe za koje je mnogim srpskim kompanijama, posebno onim srednjim i manjim, potrebna podrška na terenu”, rekao je Vesović.

Kancelarija u Pekingu, koja se otvara u saradnji sa kineskom kompanijom “YiHai Group”, a koja godinama posluje na srpskom tržištu, može da olakša put do pronalaska poslovnih partnera u Kini sa kojima bi radile srpske firme.

“Veličina kineskog tržišta govori u prilog tome da nije dovoljno imati samo jedno predstavništvo u Šangaju i da je upravo kancelarija u Pekingu možda ono što nam nedostaje da bi smo svoje prisustvo na tom tržištu ojačali”, objašnjava Vesović.

U PKS očekuju da bi kancelarija pre svega mogla da pomogne u predstavljanju srpske IT industrije, koja prednjači u regionu i sve bolje se pozicionira u Evropi, kao i mnogobrojnim srpskim kompanijama koje se bave proizvodnjom hrane.

“Ono što ima najveći potencijal su proizvodi iz poljoprivredne i prehrambene industrije. Oni podležu odredjenim specifičnim sertifikatima i specifičnim procedurama da bi mogli da se nadju na kineskom tržištu i to je ono što države izmedju sebe pregovaraju i gde je kompanijama potrebna najveća podrška”, istakao je Vesović.

U Srbiji, koja je deo inicijative “Pojas i Put”, trenutno posluje 1.347 firmi čiji su većinski vlasnici državljani Kine, odnosno kompanije registrovane u Kini. Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine prošle godine iznosila je 5,28 milijardi dolara, a za šest meseci ove godine dostigla je 3,2 milijarde dolara.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)