Procep se pod pritiskom nabujale vode pojavio u petak i do sada se proširio 90 metara, kažu lokalni zvaničnici, a više od 8.500 ljudi je evakuisano.

Brana je sagrađena u kasnim 40-tim godinama prošlog veka kao zaštita od poplava, ali je već decenijama rizična, i 90-tih godina više puta je pucala. Hitne popravke na njoj poduzete su januara ove godine, a 2025. treba da počne obnova vredna 400 miliona dolara.

Reka Paharo je prirodna granica kalifornijskih okruga Santa Kruz i Monterej, i nalazi se oko 110 kilometara južno od San Franciska.

Zvaničnici okruga Monterej upozoravaju na opasnost od izlivanja reke Salinas, koja bi mogla poplaviti drumove i poljoprivredna zemljišta, ali i odseći poluostrvo Monterej od ostatka okruga. Na tom poluostrvu nalazi se istoimeni grad.

Meteorolozi upozoravaju na nove poplave, štete od vetra i moguće nestanka struje uslet naleta nove atmosferske “reke” koja bi sa Tihog okeana trebalo da stigne večeras po lokalnom vremenu u severnim i centralnim delovima Kalifornije, i da se premesti na jug u narednim danima.

Ogromni oblak pacifičke vlage proteže se gotovo do Havaja.

Kalifornija je ove zime bila na udaru 10 atmosferskih reka, poslednji put pre nedelju dana, a tukle su je i oluje podjarene ledenim arktičkim vetrom koje su ovoj saveznoj američkoj državi donele ogromne količine snega.

Poslednja atmosferska reka donela je suptropsku vlagu koja je izazvala topljenje na nižim nadmorskim visinama Sijere Nevada, što je potpomoglo bujanju voda u rekama i potocima.

Međutim, količina snega na planinama je toliko velika i toliko hladna da je gotovo apsorbovala kišu koja je tamo pala, pa se snežni pokrivač samo uvećao u južnoj i centralnoj Sijeri Nevada, kažu klimatolozi iz Los Anđelesa.

Nova atmosferska reka neće biti tako topla kao prethodna, dodaju oni.