U Fabrici automobila Priboj (FAP) danas je, posle jednonedeljnog prekida, nastavljeno plaćeno odsustvo za skoro sve zaposlene, izjavio je agenciji Beta predsednik Asocijacije nezavinskih sindikata FAP-a Predrag Simić.

Kako je podsetio, tokom januara u FAP-u se radilo se tek nekoliko dana pa je ponovo doneta odluka o plaćenom odsustvu do 18. februara.

“Odluka je obrazložena racionalizacijom i uštedama energije, što nije bez osnova jer FAP zaista ima izuzetno visoke dnevne utroške energije. Suštinski, međutim, nemamo posla i to je osnovni razlog što je produženo plaćeno odsutsvo”, rekao je Simić.

Simić je dodao da je dogovoreno da tokom nedelje radnicima bude isplaćena još jedna minimalna zarada, čime će se, kako je rekao, makar malo ublažiti nezavidan socijalni položaj zaposlenih.

“Od generalnog štrajka u oktobu isplaćeni su nam jedna plata i dva minimalca. U međuvremenu je kroz razne vidove socijalnog programa preduzeće napustilo 365 radnika iz matične fabrike tako da nas je sada na platnom spisku oko 760, dodao je on.

Simić je napomenuo da su i najveći deo januara radnici FAP-a proveli na plaćenom odsustvu zbog, kako je obraloženo, ušteda energije.

M. Mutabdžija