Tomić je u izjavi agenciji Beta naveo šest faktora koji su uticali na postignuti „bilans“ proteklih izbora.

„Na izbore su uticali nedemokratski i delom kriminalni uzroci, kao što su kasno i apsolutno nedovoljno izmenjeni izborni uslovi, nepotpuna medijska otvorenost, ogromne izborne nepravilnosti, uglavnom bez kontrole glasanja van urbanih sredina, tzv. uvezeni birači, pretnje, ucene i široko rasprostranjeno podmićivanje“, naveo je Tomić.

Naglasio je da znatan broj gradjana nije bio u stanju da prepozna i razlikuje „prave“ opozicione partije od onih „paraopozicionih i lažnoopozicionih“, niti da uoči tačan profil i usmerenje pojedinih od njih.

„Opozicija je bila razudjena ili su bile formirane ‘nategnute’ koalicije političkih partija čiji su ‘zajednički’ programi nejasni. Nisu imali atraktivne ideje za budućnost, izbegavali su izričite odgovore na pojedina ključna državna i nacionalna pitanja kao što su Kosovo i Metohija i tempo pristupanja Evropskoj uniji“, ocenio je Tomić.

Istakao je da je sukob u Ukrajini izazvao strah kod brojnih gradjana da bi značajnije političke promene u Srbiji dovele do daljeg pogoršanja života i nemira.

„Jako rusofilstvo i strah od pristupanja Evropskoj uniji i prihvatanja njenih standarda utiče na svest birača o konzerviranju postojećeg političkog stanja kao nužnog zla“, naveo je profesor.

Po njegovim rečima, na ishod izbora je uticao i realni „kvalitativni i kvantitativni deficit ortodoksnih opozicionih snaga“.

„Kod najvećeg broja opozicionih prvaka bio je primetan nedovoljan kapacitet i homogenost, kao i neubedljivost lika, reči i misije. Većinski slćdeći svog arhiglavara, Srbija je u mraku i istorije i sadašnjosti – nasilja, politikanstva, neprava, dezinstitucionalizacije, diskriminacije, tobožnjeg patriotizma i nemorala“, naglasio je Tomić.

On je naveo tri „kumulativna metoda“ za mogućnost pomaljanja nešto svetlije sutrašnjice, ocenivši da je presudno raskrinkavanje preovladjujućeg pogrešnog narodnog uverenja da je ovo što nam se dešava više godina unazad „normalno“, „jedino realno“ i „najbolje moguće“.

„Neophodno je jačanje i širenje kontinuirane opozicione kampanje uz neprestanu borbu za vladavinu prava, za medijske slobode osobito, za istinu, naročito u seoskim sredinama, u manjim naseljima. Takodje, organizovati masovne i višednevne ulične proteste i blokade protiv nepravdi svih vrsta, a ako bude neophodno – u prvom redu protiv otimanja osvojenih autentično opozicionih izbornih poena u Beogradu“, naveo je profesor Tomić.
Dodao je da bi Srbija trebalo da dosledno ostane na odabranom evropskom putu, uz raskid s agresivnim nacionalizmom, šovinizmom i primitivizmom, za snažan ekonomski oporavak.