Oni su potpisali “Proglas akademske javnosti” kojim se pruža puna podrška zahtevima građanskih protesta, piše u saopštenju uz poziv na hitno ispunjavanje zahteva s tih protesta.

U tom proglasu je navedeno da je “već čitavu deceniju, Srbija zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija”, a “javni prostor je zagađen mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa ‘nacionalnih frekvencija’ koje su javno dobro”.

Ukazano je i da “već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost”, te da se “umesto nje u društvu kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti”.

“Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju, sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost”, navodi se u Proglasu.

Navedeno je i da su, “na vapaj građana koji traže da Srbija više ne bude takva zemlja, predstavnici vlasti odgovorili uvredama, neistinama i sinhronizovanom hajkom na javne ličnosti iz sveta kulture” koje su se, kako je ukazano, “usudile da iznesu sopstveno mišljenje”.

“Posebno je pogubno što te uvrede i neistine šire narodni poslanici s govornice u Narodnoj skupštini, što je još jedno tužno poglavlje institucionalnog urušavanja naše države”, piše u Proglasu.

Ukazano je i da su “na poslednjem protestu kolonu desetina hiljada građana u Beogradu predvodili studenti”.

“Poziv univerzitetskih nastavnika i saradnika je otuda pokušaj da Srbiju izgradimo kao zemlju u kojoj će studenti videti svoju budućnost”, piše u Proglasu.

Istaknuto je da “to nije Srbija podanika, već Srbija slobodnih građana”, da “to nije Srbija nasilja, već Srbija oslobođena straha. Najzad, to je Srbija u kojoj institucije nisu samo zgrade ispred kojih se građani okupljaju na protestima”, piše u Proglasu.