Merom koja je uvedena na 30 dana dozvoljeno je vojsci da interveniše da održava red i suspendovano je više ustavnih prava kao što su sloboda kretanja i okupljanja i nedodirljivost doma.

Vanredno stanje uvedeno je ukazom objavljenim u zvaničnom glasniku, a pored glavnog grada na snazi je i u departmanima Kusko i Puno na jugu, kao i u luci Kalao pored Lime.

Više od 100 blokada na putevima ograničavaju saobraćaj širom zemlje, uglavnom na jugu, epicentru protesta, ali takodje i oko glavnog grada Lime.

Vlasti su ipak ponovo otvorile u subotu medjunarodni aerodrom u Kusku koji je od vitalnog značaja za peruanski turistički sektor.

Protesti su izbili 7. decembra posle svrgavanja i hapšenja socijalističkog predsednika Pedra Kastilja optuženog da je pokušao da izvede državni udar kada je želeo da raspusti parlament koji se spremao da ga smeni.

Boluarte je bila Kastiljova potpredsednica i potiče iz iste levičarske partije kao on, i prema Ustavu je preuzela mesto predsednika, medjutim demonstranti koji u njoj vide “izdajicu” traže da ode kao i da odmah budu organizovani izbori.

Boluarte za sada odbija da podnese ostavku.