Iz šire perspektive istorije i sveta, 20. Nacionalni kongres KPK pružiće spoljnom svetu sliku da stekne dubinsko razumevanje Kine u novoj eri. Da bismo razumeli Kinu danas, moramo da razumemo KPK, njenu istoriju i njen put velikog razvoja, naveo je Spasić u autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG) povodom 20. Nacionalnog kongresa KP Kine koji je ppčeo u nedelju u Velikoj dvorani naroda, u Pekingu.

Spasić je istakao da je jedan od najznačajnijih rezultata vođstva KPK smanjenje siromaštva, koje je izvuklo preko 850 miliona ljudi iz krajnjeg siromaštva, što čini skoro 70 odsto svetskog iskorenjivanja siromaštva, što je postignuće bez presedana u istoriji.

Borba protiv korupcije je odnela ubedljivu pobedu. Kineski BDP je porastao sa 54 na 114 biliona juana (oko 16 biliona američkih dolara) u protekloj deceniji, i učestvuje sa 18,5 odsto u svetskom BDP-u, što je rast od 7,2 odsto  dok se BDP po glavi stanovnika povećao sa 39.800 juana na 81.000 juana. Kina je danas glavni trgovinski partner za više od 140 zemalja i regiona, naveo je.

Spasić je ukazao da je “stabilnost najistaknutija karakteristika i prednost kineske politike i razvoja, a takođe je i fundamentalna manifestacija političke zrelosti”. Stabilnost vodi dugoročnom razvoju, a to je posebno slučaj za velike zemlje, dodao je.

Ključ za dugoročni stabilan razvoj Kine je snažno vođstvo Komunističke partije Kine. KPK ima više od 96 miliona članova. Ova cifra je veća od broja stanovnika većine zemalja sveta. Partija je duboko ukorenjena u Kini i kineskom narodu, i stoga ima moć uzdizanja u potrazi za izvrsnošću, naveo je.

Tokom više od 100 godina od svog osnivanja, Komunistička partija Kine ostvarila je impresivna dostignuća, ukazala je na ispravan način da se ostvari veliko podmlađivanje kineske nacije, suštinski je promenila istorijsku sudbinu kineskog naroda, i dala doprinos u rešavanju globalnih problema za čitavo čovečanstvo, dodao je.

Spasić je podsetio da je prethodni, 19. Kongres KPK održan 2017. godine i  da su tom prilikom donete velike odluke. Naime, došlo je do promene Ustava Komunističke partije Kine i u Ustav KPK je ugrađena misao Si Đinpinga o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novo doba, dodao je.

Misao Si Đinpinga o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novo doba promoviše izgradnju nove vrste međunarodnih odnosa i zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva, dajući veliki doprinos miru i razvoju u svetu. Ona je stvorena kontinuiranim obogaćivanjem, dubokim promišljanjem i primenom naučnog socijalizma i neprekidnim istraživanjem i kretanjem napred u podržavanju i razvoju socijalizma sa kineskim karakteristikama. Ta misao predstavlja najnovije dostignuće, obuhvata praktično iskustvo i kolektivnu mudrost KPK i naroda, koja ide u korak sa vremenom, ukazao je autor.

Kina je pružila nesebičnu pomoć zemljama u razvoju, uspostavila je i poboljšala mehanizme saradnje poput Kine i Afrike, Kine i Latinske Amerike, Kine i arapskih država i Kine i pacifičkih ostrvskih zemalja i sprovela opsežnu saradnju u okviru dobrovoljnih i obostrano korisnih uslova za pružanje podrške zemljama u razvoju. Samo kada govorimo o afričkom kontinentu, od osnivanja Foruma o kinesko-afričkoj saradnji, Kina je izgradila preko 10.000 kilometara pruge, skoro 1.000 mostova, do 100.000 km auto-puta, preko 100 luka, kao i bezbroj škola i bolnica. Kina je pružila ogromnu zdravstvenu i medicinsku pomoć afričkim zemljama, u periodu od 1960.-2005. više od 17.000 kineskih lekara je poslato u Afriku.

U borbi protiv epidemije, Kina ne samo da je preuzela vodeću ulogu u kontroli epidemije, već je pružila puno tehničke, materijalne i medicinske pomoći mnogim zemljama u razvoju i obezbedila vakcine koje je Kina razvila kao globalni javni proizvod, posebno zemljama u razvoju i dala doprinos globalnoj borbi protiv epidemije.

Spasić je naglasio da je “20. Kongres KPK  važan i za Srbiju, jer Srbija i Kina uživaju snažno političko međusobno poverenje i čelično prijateljstvo, postavljajući dobar primer međusobnog poštovanja i poverenja između zemalja pod vođstvom mudrih lidera obe zemlje”. Vrlo je važno reći da zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i njegovim ličnim odnosima sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom, politički, ekonomski i vojni odnosi Srbije i Kine su na istorijskom vrhuncu, dodao je.

Kina je drugi najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srbije a posle dolaska kineskih kompanija, danas su i RTB Bor i Železara Smederevo kompanije koje najviše doprinose rastu BDP-a Srbije, podsetio je Spasičć i dodao da je zabeležen rekordan priliv ulaganja iz Kine tokom 2021. godine, ulaganja su iznosila 774 miliona evra, što je za 46,5 odsto više u odnosu na 2020.

Ono što sa posebnom pažnjom treba naglasiti, je podrška Kine na čelu sa predsednikom Si Đinpingom teritorijalnom integritetu Srbije, kao što Srbija ima vrlo jasan stav da poštuje princip jedne Kine, istakao je.

Razvoj Kine u partnerstvu sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE) doneo je plodne rezultate otkako je mehanizam prvi put pokrenut 2012. godine, pri čemu su i ekonomski i trgovinski odnosi zabeležili istorijski rast u okviru mehanizma saradnje. U 2021. godini, obim trgovine Kine i zemalja CIE dostigao je rekordnih 124,02 milijarde dolara, što predstavlja povećanje od 29,7 odsto na godišnjem nivou. Izgradnja infrastrukture privlači više investicija u zemlje CIE i obezbeđuje radna mesta lokalnim zajednicama. Pored puteva, mostova i železničke mreže, sve veću tendenciju beleži i direktna vazdušna veza između Kine i zemalja CIE.  Zajednička privredna komora Kine i zemalja CIE važan je deo ovog mehanizma saradnje. 

Nove ideje, nove strategije i nove mere koje će biti predložene na 20. Nacionalnom kongresu KPK, duboko će uticati na budućnost Kine i sveta. Sazivanje kongresa učiniće da se kineski narod oseća više obogaćenim i učiniće kineske korake stabilnijim. Pod snažnim vođstvom Centralnog komiteta KPK na čelu sa Si Đinpingom, kineski narod će sigurno stvoriti nova i veća čuda kojima će se ceo svet diviti, zaključio je Spasić u autorskom tekstu za CMG.