Proizvodjači su za Betu rekli da su više puta dobijali obećanja od predstavnika vlasti da će im biti ispunjeni neki od zahteva, ali da više nikome ne veruju dok ne vide da je obećano realizovano.

Vlasnik farme krava u blizini Pančeva Dejan Trajković rekao je da je “poljoprivreda u velikom haosu već 20 godina”.

“Pregovori i razgovori koji su vodjeni do sad nisu urodili plodom. Skup u Mrčajevcima pre pet dana bio je samo upozorenje”, rekao je Trajković.

Dodao je da proizvodjači mleka ne traže da se utvrdi konačna cena mleka već minimalna, zaštitna da mlekare ne bi ucenjivale proizvodjače u područjima gde mleko otkupljuje samo jedna od njih.

Poljoprivrednik iz okoline Kraljeva Predrag Veljković pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ispuni zahteve.

“Aleksandre Vučiću, ispuni zahteve koji su na stolu, nemamo šta da pregovaramo. Pre neki dana ste govorili Vučiću da se uvozi mleko iz Poljske, zar su seljaci iz Poljske vredniji? Nisu predsedniče, nego je njihov predsednik bolji i vodi računa o seljacima”, rekao je Veljković.

Dodao je da “u Srbiji samo jedan čovek odlučuje o svemu”.

Proizvodjač mleka Slobodan Vrtnić upitao je ko su ljudi koji su pre neki dan pregovarali sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i koga predstavljaju kada ostale vlada opstruiše.

“Vlada za noć donese odluke za penzionere, vaučere za mlade od 100 evra, a sa nama ne mogu dugo da se dogovore jer kažu da je vlada tehnička i da ne postoji mogućnost. I ovo za noć može da se reši. Nećemo da pregovaramo hoćemo da se naši zahtevi ispune”, rekao je Vrtinić.

Poljoprivrednici su kritikovali ministarku Tanasković i naveli “da nije upućena ni u jedno pitanje i da je sramota što je rekla da je poljsko mleko bolje”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć na sednici skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o okviru za pregovore za Kosovo, da razgovara sa premijerkom Anom Brnabić o povećanju premija za mleko i da će za sedam-osam dana “obradovati” poljoprivrednike.

Farmeri su na kraju protesta prosuli mleko i stočne fekalije ispred ministarstva.

Skup je obezbedjivalo više desetina policajaca.