Figurina je pronađena tokom radova na gasovodu u blizini sela Požežina, i predstavlja dragocen nalaz u rasvetljavanju najstarije prošlosti ovog kraja.

Arheolog Mustafa Baltić rekao je novinarima da figurina koja je visoka oko 10 centimetara pripada vinčanskoj kulturi i početku petog milenijuma stare ere.

„Ova fugurina ima izražene ženske atribute, a glava je najverovatnije rađena sa predstavom ovčijih rogova, ali ta simbolika će moći da se utvrdi daljim arheološkim istraživanjima koja su neophodna. Izrađena je od pečene gline i ukrašena urezima u predelu pojasa i oko vrata, i u ptanju je predmet koji je pronađen u okviru praistorijske neolitske kuće“, rekao je Baltić.

Dodao je da je pored ove pronađena još jedna manja figurina, velika količina keramikei fragmenti jednog žrtvenika.

Direktor muzeja „Ras“ Elmir Habibović rekao je da je ova figurina simbolično dobila ime „Pazarka“, zbog Dana grada koji se obeležava danas.

„Želeli smo da ovu figurinu koja ima veliki istorijski značaj predstavimo upravo na dan obležavanja 562. rođendana grada. Naši arheolozi tvrde da je ovaj kraj pravi istraživački raj , stalno prate iskopavanja i veruju da se na tom lokalitetu može još mnogo toga pronaći“, rekao je Habibović.

U okviru programa obeležavanja Dana grada su u prethodna dva dana organizovane brojne kulturne, zabavne i sportske aktivnosti.