Zvaničnici su naveli da je kapsula veličine zrna graška nadjena južno od Njumana na Velikom Severnom Autoputu.

Primećena je kada je specijalizovana oprema u vozilu za potragu koje je išlo 70 kilometara na sat registrovalo radijaciju. Upotrebljena je prenosna oprema za traganje da se locira kapsula dva metra od ivice puta.

Kapsula je izgubljena prilikom njenog prebacivanja sa lokacije rudnika u pustinji za Perto, 10. januara. Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u magacin u Pertu 16. januara. Hitne službe obaveštene su o nestaloj kapsuli 25. januara.

Kapsula sadrži Cezijum 137, koji se obično koristi u meračima radijacije, emituje opasne količine zračenja. Može da izazove opekotine na koži i produžena izloženost može da izazove rak.

“Ovo je izuzetan rezultat… oni su bukvalno pronašli iglu u plastu sena”, rekao je ministar za hitne službe Stive Doson.

Glavni zdravstveni zvaničnik Endi Robertson rekao da ne izgleda da se kapsula pomerala i da nisu prijavljene nikakve povrede.

Timovi za potragu proveli su šest dana tražeći je celom dužinom autputa.

Kapsula je veličine osam milimetara sa šest milimetara, i ljudi su upozoreni da je mogla da bude zaglavljena u gume njihovih vozila.

Rudarska korporacija “Rio Tinto Iron Ore” se izvinila zbog gubitka visoko radioaktivne kapsule negde na putu od 1.400 kilometara na zapadu Australije.

Vlada je pokrenula istragu o tome kako je kapsula ispala iz kamiona i izveštaj će biti predat ministru zdravlja.