Nakon što je dočekao zvanice ambasador Katara u Srbiji Faris Eoumi Al Naimi je u pozdravnom govoru poručio da je njegova zemlja spremna da sa Srbijom ima odnose na najvišem nivou.

“Katar radi na razvijanju saradnje sa Srbijom sprovodjenjem već zaključenih dogovora i inteziviranjem sastanaka zvaničnika na visokom nivou kako bi bilateralni odnosi dostigli najviši nivo”, rekao je Al Naimi.

On je dodao da je to moguće ostvariti pod “mudrim vodjstvom” katarskog emira i predsednika Srbije i da mu je čast da proslavlja nacionalni dan svoje države u godini u kojoj je ona domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu.

“Manifestacija je, pored kulturnog identiteta, ekonomske, bezbednosne i administrativne sposobnosti, pokazala i dostignuća Katara u svim oblastima”, naveo je Al Naimi.

Nakon intoniranja himni dve države ambasador je svečano presekao tortu sa prvom potpredsednicom vlade i ministarskom kulture Majom Gojković i ministrom turizma i omladine Huseinom Memićem.

Tokom svečanosti goste je uveseljavala tradicionalna muzika Katara dok je na ulazu bio postavljen kutak motivisan Svetskim prvenstvom u kome su deca u dresovima igrala fudbal.

Zvanice su imale priliku da na velikom platnu pogledaju film sa ceremonije otvaranja mundijala.

Svečanosti su prisustvovali ambasadori Francuske, Japana, Albanije, Rusije, Irana, Avganistana i Brazila, kao i predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice u Srbiji Muhamed Jusufspahić i delegacija ministarstva odbrane vojske Srbije.

Svoj državni praznik, Nacionalni dan, Katar obeležava kao sećanje na dan kada je 1878. Šeik Jasim bin Mohamed Al Tani nasledio svog oca kao katarski vladar.