On je na protestu ispred Osnovne škole “Vuk Karadžić”, na kome se okupilo oko 30 članova tog sindikata iz pet novopazarskih škola, kazao da je nasilje sveprisutno u obrazovnim ustanovama.

“Bojim se da to neće prestati ni sa ovim, ali na nama je da podignemo glas, da kažemo stop svakom vidu nasilja u školama”, istakao je Divanefendić.

Nastavnica srednje medicinske škole “Dva heroja” Emina Brunčević kazala je da je štrajk usmeren protiv Ministarstva prosvete kao krovne institucije jer se na tom nivou “rešava korenit problem u školskom sistemu, kao što je nasilje”.

“Za nasilje u školama i protiv svakog vida nasilja, nije dovoljno da se samo na nivou škola da maksimum, država je ta koja mora stati iza toga i doneti mere koje će prvo obezbediti nastavniku da je siguran na svom poslu, a još važnije da je svaki učenik bezbedan u učionici i u školskom okruženju”, navela je Brunčević.

Ona je kazala da je ranije odsustvo štrajkova prosvetnih radnika u Novom Pazaru “posledica sveukupne društvene situacije” i da je to specifična sredina.

“Ono što je zadivljujuće, a što meni kao pojedincu i nastavniku daje nadu da ćemo se pokrenuti sa mrtve tačke zajedno sa ostalima, jeste to što su danas u Novom Pazaru, iako bez radikalnih mera, svi sindikati u nekom vidu štrajka”, navela je Brunčević.

Prosvetni radnici u novopazarskim osnovnim i srednjim školama danas su organizovali štrajk upozorenja koji je podrazumevao obustavljanje nastave tokom prvog časa.