Iz Kreni-promeni su naveli da peticija za besplatnu pratnju porodilja danas ima preko 180.000 potpisa, preneo je N1.

“Javio se veliki broj žena koje to proživljavaju širom Srbije. Ovo nije samo pitanje jednog mesta, već cele zemlje. Žene u Srbiji nekoliko meseci pre porođaja strahuju šta će im se desiti. Žene koje su u bolovima uoči porođaja doživljavaju da se prema njihovom telu odnose kao prema stvarima. Najmanje što možemo da uradimo jeste da omogućimo da svaka mama ima pored sebe osobu od poverenja”, rekla je Marina Pavlić iz Kreni-Promeni.

Protest je organizovan nakon svedočenja porodilje Marice Mihajlović koja je optužila doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt svog novorođenčeta zbog, kako je rekla, nesavesnog i nasilnog postupanja prilikom porođaja.

Marica Mihajlović se zahvalila okupljenima, dok su oni skandirali “podrška za Maricu”.

“Došli smo ovde kako ne bi još jedna porodica doživela ono što sam ja. Ovome se mora stati što pre na put, ne samo u Sremskoj Mitrovici, ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji. Da se zaštite žene i da se zaštite naša deca”, kazala je ona.

Okupljeni su nosili transparente na kojima piše “Prisutnost je pravo”, “Zajedno protiv tišine. Stop akušerskom nasilju”, “Vrana vrani oči ne vadi. Dokle?” i “Anđeli su na nebu, pravdu tražimo na zemlji”.

Protest je juče održan u Beogradu na kojem je neformalni feministički kolektiv “Ženska solidarnost” zahtevao, ispred Ministarstva zdravlja, da se stane na put akušerskom nasilju.

Nešto ranije, glumica Jelena Stupljanin održala je protestni performans ispred Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.