Oni su tražili i da im se omogući beneficirani radni staž.

Vozač hitne pomoći u Domu zdravlja u Ivanjici i jedan od organizatora protesta Dejan Kezović kazao je okupljenima na protestu, koji je simbolično počeo u minut do 12, da su četiri zahteva vozača saniteta za predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić predati na pisarnici.

“Tražimo izmenu Uredbe o koeficijentima za obračuni i isplatu plata u javnim službama, tako da vozači svih sanitetskih vozila u Srbiji imaju koeficijent 13,57, dok za sve ostale vozače u uzdravstvenim ustanovama tražimo povećanje koeficijenta u zavisnosti od težine poslova koje obavljaju”, kazao je on.

Istakao je i da vozači sanitetskih vozila traže isplatu dnevnica za službena putovanja i isplatu prekovremenog rada, u skladu sa zakonom i posebnim kolektivnim ugovorom, kao i beneficirani radni staž.

Kezović je naveo da vozači saniteta traže da se “bezuslovno i u što kraćem roku” omogući prolazak hitne medicinske pomoći sa uključenom posebnom signalizacjom za prolazak kroz crveno svetlo, pod uslovom da se ne ugrožavaju ostali učesnici u saobraćaju koji imaju zeleno svetlo, “bez dodatnih procedura, molbi i zahteva prema MUP-u”.

Kezović je naveo da će vozači sačekati do 14 časova ispred Vlade Srbije da njihovu delegaciju primi neko od nadležnih.

“Ukoliko se ne odgovori na naše zahteve, bićemo prinuđeni da od sutra našu borbu nastavimo na drugačiji način”, naveo je Kezović, ali nije iznosio detalje eventualnih daljih aktivnosti.