Protesti se umnožavaju posle masovnih hapšenja demonstranata na više univerziteta na istočnoj obali SAD – prenosi Rojters.

Na univerzitetima studenti i profesori koji demonstriraju su se ulogorili pod šatorima, među kojima su neki hebrejske i muslimanske veroispovesti, i tu održavaju predavanja, zajedničke molitve i muzičke nastupe.

Demonstranti traže da se univerzitetske fondacije odvoje od izraelskih interesa i da SAD okončaju ili barem uslovljavaju izraelsku vojnu pomoć poboljšanjem položaja Palestinaca.

Veliki ulični protest u Njujorku je u utorak prekinut kada je njujorška policija počela da hapsi učesnike zbog narušavanja javnog reda i mira.

Savet za američko-islamske odnose je kritikovao upotrebu sile policije da bi ugušila protest, saopštivši da se time podrivaju akademske slobode, kritičari protesta među kojima su istaknuti predstavnici republikanaca u Kongresu SAD optužili su demonstrante za antisemitizam i uznemiravanje, dok su organizacije za ljudska prava zbog hapšenja izrazile zabrinutost zbog ograničavanja slobode govora.

Bilo je žestokih razmena reči i uvreda između propalestinskih i proizraelskih demonstranata, posebno na ulicama u okolini njujorškog Univerzita Kolumbija što je navelo republikance u Kongresu u utorak da zahtevaju da predsednik Džozef Bajden zaštiti jevrejske studente.

U njujorškom okrugu Bruklin 2.000 ljudi se okupilo u blizini kuće lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera, čvrstog pristalice Izraela i najviše rangiranog političara jevrejskog porekla u američkoj vlasti uzvikujući: “Prestanite da naoružavate Izrael!”, “Prestanite da finansirate genocid”” i “Neka živi Gaza!”.

Njujorška policija uhapsila je više od 120 demonstranata na Univerzitetu Njujorka u ponedeljak i više od 100 na Univerzitetu Kolumbija prošle nedelje.

Kolumbija je otkazala nastavu u svom kampusu na Menhetnu u ponedeljak u pokušaju da smiri napetost, a u utorak rekla da će nastava do kraja godine biti “hibridna” – onlajn ili u učionicama.

Nekoliko demonstranata s kojima je razgovarao Rojters u tom kampusu smatra incidente van kampusa delom provokatora koji pokušavaju da “otmu poruku” protesta, dok drugi studenti okrivljuju univerzitete što nisu zaštitili njihovo pravo na proteste ili zalaganje za ljudska prava.

Studenti Kalifornijskog univerziteta u Berkliju postavili su šatore u znak solidarnosti s demonstrantima u drugim školama.