Organizatori protesta su najavili da će putevi biti blokirani u različito vreme u okviru Dana remećenja, kako su ga nazvali, u cilju da obeleže devet meseci od iznenadnog napada Hamasa na jug Izraela, posle čega je počeo rat.

Protesti su počeli u vreme kada i oktobarski napad Hamasa, tačno u 6.29 sati.

Demonstranti su se okupili oko kuće predsedavajućeg Histadruta, udruženja radničkih sindikata Arnona Ben-Davida, pozivajući ga da proglasi opšti štrajk, preneli su izraelski mediji.

Protestuje se i ispred kuća ministara i poslanika i poziva se na izbore.

“Krv je na rukama desničarske vlade”, uzvikivali su demonstranti ispred kuće predsednika izraelskog parlamenta (Kneseta) Amira Ohane.

Aktivisti su se okupili u kibucu Or Haner kraj granice Gaze da puste crne i žute balone obeležavajući devet meseci od napada Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Baloni su pušteni sa mesta na kojima su ispisana imena naselja napadnutih tog dana, kada je hiljade palestinskih ekstremista predvođenih islamističkim Hamasom probilo ogradu na granici i napalo južnu izraelsku teritoriju sa kopna, mora i iz vazduha.

Oko 1.200 osoba, većinom civila, je ubijeno tog dana i otet je 251 talac.

Veruje se da ih je u Gazi još uvek zatočeno 116 talaca, ali se zna da neki od njih nisu živi. Oko 100 ih je pušteno tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra,a četvoro pre toga.

Sedmoro živih su oslobodili izraelski vojnici, a 19 tela je pronađeno, uključujući tri tela osoba koje je greškom ubila vojska.

U izraelskim ofanzivama u znak osvete ubijeno je u Gazi više od 38.000 osoba, po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, koje ne pravi razliku između civila i boraca, ali se zna da su mnoge žrtve žene i deca.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *