Predsednik proukrajinske organizacije “Grupa Oktobar”, advokat Čedomir Stojković i desetak aktivista nosili su slike za koje tvrde da su nastale tamo i koje su, kako navodi, želeli da pokažu u Srbiji gde “mediji još uvek nisu objektivni prema tamošnjim događajima i gde još uvek seju rusku propagandu”.

“Danas smo ovde ispred ruske ambasade iz razloga što je na današnji dan oslobođena Buča. Buča je grad pored Kijeva, gde su Rusi u povlačenju ostavili 458 ubijenih civila, svezanih, mnogi od njih mučeni, neki ubacivani u kanalizacije, neki u podrume”, rekao je Stojković novinarima ispred ambasade.

On je dodao da su se danas okupili ispred ambasade jer su želeli da ukažu na to da su ljudi koji su ubijeni i koji svakodnevno ginu u Ukrajini stvarni, ali i da pokažu kako izgleda “rusko bratstvo”.

“Rusija, preko svojih struktura moći i vlasti, izraz bratstvo koristi kao propagandu da bi lakše pokorili narode. Ne postoji narod kojeg je Ruska Federacija napala, a da ga prethodno nije psihološki obrađivala da su to njihova braća”, kazao je Stojković.

Prema njegovim rečima, svako ko se opire Rusima i ne sprovodi njihovu totalitarnu politiku, na kraju bude ubijen od strane režima te države.

“Krajnje je vreme da ova država (Srbija) i ovo društvo shvate da ne postoji i da nikada nije postojalo bratstvo između Rusije i Srbije, već da je jedino postojala ruska propaganda koja male narode, kao što smo mi, tera da poveruju da su oni za Ruse nekakva braća”, naveo je Stojković.