Manifestacija se održava nakon dve godine pauze, prouzrokovane pandemijom korona virusa, rečeno je na konferenciji za novinare na Zlatiboru.

Predstavnik Turističke organizacije Zlatibor Miljko Radišić kazao je da pršuta i ostali suvomesnati proizvodi, koji se vekovima proizvode na tradicionalan način na, geografski gledano, uskom području opštine Čajetina, “zaslužuju povratak na velika vrata u ukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor”.

Proizvođač suvomesnatih proizvoda Milija Brković podsetio je da je taj kraj poznat po kvalitetnoj pršuti, a Nataša Andžić, koja izlaže svoje proizvode na “Pršutijadi”, izrazila je zadovoljstvo povodom ponovnog održavanja manifestacije.

Na predstojećem sajmu mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi.

Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji.

Organizatori su podsetili da je Mačkat poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.

Svake godine za posetioce “Pršutijade” organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda.

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

Organoleptičku kontrolu proizvoda vršiće “Jugoinspekt” iz Beograda.