Let rakete Spejs-eks (Spacex) sa ovom posadom bio je odložen zbog uragana Ijan, koji je prošle sedmice zahvatio Floridu, ubivši na njoj 75 ljudi i pričinivši veliku materijalnu štetu. 

“Nadam se da ćemo ovim poletanjem razvedriti nebesa nad Floridom za svakoga”, rekao je japanski astronaut Koići Vakata, kojem je ovo peti put da ide u kosmos.

Sa njim u petomesečnu misiju idu američka potpukovnica Nikol Man (Nicole Mann), američki kapetan Džoš Kasada i ruska astronautkinja Ana Kikina. 

Nikol Man je prva predstavnica nekog starosedelačkog američkog plemena u svemiru. 

Misija Spejsa-eks trebalo bi da stigne na Međunarodnu svemirsku stanicu 29 sati posle poletanja. Ona će tamo zameniti američko italijansku posadu, koja na stanici boravi od aprila.  

Ana Kikina iz Ruske svemirske agencije leti kao razmena za astronauta iz američke NASA Franka Rubija, koji je pre dve sedmice otišao u svemir ruskom raketom Sojuz sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. 

Nacionalne svemirske agencije dogovorile su se letos o tooj zameni da bi se obezbedilo kontinuirano američko i rusko prisustvo na Međunarodnoj svemirskoj stanici koja orbitira na 420 kilometara iznad Zemlje.

Dogovor je postignut uprkos globalnim tenzijama u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu. 

Sledeća zamena posade na stanici očekuje se u proleće 2023. godine.