Pokret slobodnih gradjana (PSG) ocenio je danas da je pad Univerziteta u Beogradu ispod 500. mesta na Šangajskoj listi, „potpuno očekivan“, a kao rešenje tog problema predlože „reformu i prilagodjavanje standardima najboljih univerziteta u svetu“.

„PSG smatra da je novi pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi, gde se prvi put od pojavljivanja 2012. godine nalazi iza 500. mesta, potpuno očekivan u državi gde je uvodjenje dualnog obrazovanja vrhunac reforme i gde se sredstva ulažu u sve drugo sem u razvoj nauke i obrazovanja“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, na plasman univerziteta najviše utiče broj i kvalitet naučnih radova profesora zaposlenih u naučnim institutima.

„Jedan od razloga za drastičan pad na listi se, izmedju ostalog, nalazi u manjem broju i slabijoj citiranosti naučnih radova. Kvalitet tih radova je, takodje, uticao na mesto koje je Univerzitet u Beogradu zauzeo na toj listi“, piše u saopštenju.

Kao rešenje problema, PSG navodi da je neophodna reforma i prilagodjavanje standardima najboljih univerziteta u svetu.

„Neophodna je i promena kurikuluma, veće izdvajanje za nauku, poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u visokoškolskim ustanovama, finansiranje naučnih časopisa kao i motivisanje profesora da objavljuju radove i vrše naučna istraživanja umesto da se bore da prežive“, navodi se u saopštenju.