Predsednik PSG Pavle Grbović ocenio je da najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o otkazivanju ili odlaganju Evroprajda pokazuje da se u Srbiji „uveliko sprovodi restrikcija prava“.

Reagujući na ponovno imenovanje Ane Brnabić za mandatara za sastav vlade, Grbović je ocenio da je u pitanju „nastavak ponižavanja gradjana i urušavanje institucija Srbije“.

„Za vreme njenog prethodnog mandata ostala su nerešeni problemi u zdravstvu, obrazovanju, kao i brojne afere, a najznačajniji njen rezultat je potpuna devastacija energetskog sistema Srbije što nas je dovelo u situaciju da ne uvozimo struju samo tokom zime kada je potrošnja najveća, već i tokom letnjih meseci kada smo je tradicionalno izvozili“, stoji u saopštenju.

Miketić (Zajedno) o Evroprajdu: Brnabić da se izjasni da li je za poštovanje prava svih gradjana

Poslanik Zajedno Djordje Miketić pozvao je danas „sve slobodne gradjane Srbije“ da podrže zahteve LGBT zajednice i prošetaju 17. septembra ulicama Beograda sa gradjanima i gradjankama koji kako je naveo, traže svoja ustavna prava.

Miketić je pozvao premijerku Anu Brnabić, kojoj je poveren mandat za sastav nove Vlade, da se „hitno izjasni da li je za poštovanje prava svih gradjana, onako kako Ustav garantuje, pa i onih koji su drugačije seksualne orijentacije, kojoj i ona pripada ili je nemi vojnik kartela koja je svojom ćutnjom obezbedila jedino sebi i svojoj partnerki status porodice i udobni život u Jovankinoj vili“.

„Njeno ćutanje prema nerešenom statusu LGBT manjine, potom i zakonu o istopolnim zajednicama koji je u fioci već godinama, kao i javnim istupanjem u raznim popularnim magazinima, da premijerka sa svojom partenrkom ima ‘dete’ dovodi u neravnopravan položaj sve druge gradjane Srbije koji bi želeli da uživaju ista prava kao i ona i njena partnerka“, naveo je poslanik Zajedno. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da će LGBT manifestacija Evroprajd, koja je bila najavljena za septembar u Beogradu, biti otkazana „ili odložena“.

Vučić je u obraćanju gradjanima rekao da održavanje te manifestacije nije moguće u trenucima „teške krize na Kosovu i Metohiji“ koja kako je ocenio, neće prestati bar do 31. oktobra.