“Umesto da pozicija ambasadora bude popunjena osobom koja će predstavljati i braniti interese Srbije, i raditi na tome da se Srbija prikaže u najboljem svetlu radi unapređenja bilateralnih, ekonomskih i kulturoloških odnosa dveju zemalja, režim postavlja osobu koja zastupa isključivo interese Srpske napredne stranke”, rekao je narodni poslanik Natan Albahari.

PSG podseća da ta odluka dolazi nedugo nakon imenovanja Irene Šarac za novu ambasadorku Srbije u Španiji, koja je prethodno na zahtev Grčke “deportovana jer je kao diplomata u Atini krađom goriva oštetila budžet Republike Grčke za više stotina hiljada evra”.

“Ovo je još jedan u nizu primera kontinuirane devastacije Ministarstva spoljnih poslova i diplomatske službe poslednjih 12 godina. Ne samo da se skrnavi institucioni rad i reputacija Srbije u međunarodnoj areni, takođe se omalovažava rad i profesija ono malo preostalih, kvalitetnih pripadnika diplomatskog kora”, navodi se u saopštenju.

Pokret slobodnih građana navodi da smatra te ukaze “anti-državnim” i protiv interesa Srbije, a u interesu vladajuće koalicije.